Hooperssääntöjen ABC (2024)

 

Hooperssääntöjen ABC | Mitä jokaisen hoopersharrastajan tulisi tietää lajin säännöistä? Tässä kirjoituksessa kerron miten lajin säännöt vaikuttavat hoopersin harrastamiseen. Vaikka sinulla ei olisi tavoitteena kilpailla lajissa, on kuitenkin hyvä tietää mitä asioita säännöissä on määritelty. Säännöt ohjaavat pitkälti lajin harjoittelua ja kehitystä. Kirjoituksen tavoitteena on avata oleellisimpia sääntöjä käytännön tasolle, mutta se ei listaa kaikkia yksityiskohtia. Mikäli haluat tutustua koko säännöstöön, voit tehdä sen Suomen Agilityliiton sivuilla.

Mitä kaikkien harrastajien tulisi tietää hoopersin säännöistä?

Säännöt ohjaavat lajin kehitystä ja sitä kautta ohjaavat myös lajin harjoittelua sekä lajissa vaadittavia taitoja. Vaikka nyt tuntuisi siltä, että kilpaileminen ei ole itseä varten, tilanne voi muuttua tulevaisuudessa. Mikäli aloitat harrastamisen tekemällä vähän sinne päin, voit joutua käyttämään paljon aikaa opittujen tapojen uudelleen opetteluun. Jo opittujen asioiden muokkaaminen paljon haastavampaa kuin uuden oppiminen. Tämä pätee niin koiraan kuin ohjaajaan. Tämän vuoksi kannustan aloittamaan harjoittelun heti alusta opettamalla koiralle lajin edellyttämiä taitoja kuten ohjaajasta poispäin liikkumista ja irtoamista. Näitä taitoja voidaan opettaa kaikille koirille rodusta tai koosta huolimatta. Osalla oppiminen edellyttää enemmän toistoja kun taas toisille asiat voivat olla luontaisempia.

Kaikkien ei luonnollisesti tarvitse kilpailla tai osata säännöistä kaikkia nippelitietoja, mutta osa asioista on hyvä tietää, jotta osaa suhteuttaa omaa harjoittelua niihin. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi estevälit, irtoaminen, esteiden suorittaminen (millaiset linjat ovat sallittuja ja turvallisia) sekä lähtökäytös, jotta ohjaaja pääsee ohjausalueelle.

Mikään ei kuitenkaan myöskään estä harjoittelua vaikkapa koiran kanssa yhdessä liikkuen kunhan harjoittelu on turvallista. Uskallan kuitenkin sanoa, että suurin osa koirista nauttii hoopersista ja oppii toimimaan itsenäisesti, jos siihen annetaan mahdollisuus ja siitä tehdään koiralle kannattavaa käyttämällä koiralle mielekkäitä palkkioita ja vahvistamalla tehtäviä riittävästi.

Hoopersesteet

Suomen säännöissä sallitut esteet voidaan jakaa kahteen: läpimentäviin ja kierrettäviin. Läpimentäviä esteitä ovat hoop ja putki. Kierrettäviä esteitä ovat tynnyri ja veräjä. Hoopit (portit, vanteet) voivat olla alarimallisia tai alarimattomia. Alarima sijaitsee maata vasten ja koira ylittää sen estettä suorittaessaan. Hoopersputki on metrin pituinen ja halkaisijaltaan 80 cm, joten se poikkeaa paljon agilityputkista, joiden pituus voi olla 3-6m ja halkaisija 60cm. Tynnyrit voivat materiaaliltaan olla monenlaisia kunhan ne ovat koiralle turvallisia suorittaa ja erottuvat ympäristöstä. Veräjä (aita) on aidan näköinen suorakaiteen muotoinen este, jonka keskiosassa on usein verkkoa tai vastaavaa materiaalia.

Katso alta kuvat esteistä. Lue lisää esteistä ja niiden mitoista säännöistä B.1 Kilpailukehä ja esteet

Suomen säännöissä hyväksytyt hoopersesteet ovat hoop, putki, veräjä ja tynnyri.

Suomen säännöissä sallittuja esteitä ovat hoop, putki, veräjä ja tynnyri.

Taso- ja kokoluokat hoopersissa

Hooperskilpailuissa on käytössä samat tasoluokat kuin muissa Agilityliiton alaisissa lajeissa. Alin luokka on 1-luokka ja ylin 3-luokka. Kaikissa luokissa on mahdollista saavuttaa meriittejä, jotka saavuttaa 1- ja 2-luokissa kuudella merkitsevällä tuloksella ja 3-luokassa 10 merkitsevällä tuloksella. Tasoluokasta toiseen voit siirtyä minimimäärällä merkitseviä tuloksia, joita tulee kustakin luokasta olla kolme vähintään kahdelta eri tuomarilta. Merkitsevä tulos hoopersissa on 0 virhepistettä eli virheetön suoritus.

Kansallisesti hoopersissa on kaksi kokoluokkaa: pienet ja avoin. Pienissä voivat kilpailla koirat, joiden säkäkorkeus on alle 43 cm. Avoimessa luokassa

Lue lisää taso- ja kokoluokista säännöstä B.0 Yleinen kilpailuohje ja merkitsevästä tuloksesta B.5 Laji- ja kilpailuohje: lajimuoto hoopers.

Hooperskenttä ja harjoituksen suunnittelu

Kilpailuissa hooperskentän koko tulee olla vähintään 600 neliötä niin, että kapeamman sivun leveys on vähintään 15 metriä. Harjoitteluun käy hyvin pienempikin tila. Vähäisemmällä määrällä esteitä saadaan pieneenkin tilaan sopivia harjoituksia eli kaikkia mahdollisia esteitä ei tarvitse käyttää kaikissa treeneissä.

Peräkkäisten esteiden minimietäisyys toisistaan on vähintään viisi metriä kaikissa luokissa suorana linjana mitattuna edeltävältä esteeltä seuraavalle. Alimmassa luokassa maksimietäisyys peräkkäisillä esteillä on kahdeksan metriä ja ylimmässä luokassa 12 metriä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esteiden välisen etäisyyden tulisi olla harjoituksissa vähintään viisi metriä ja enintään 12 metriä. Kilpailussa radalla estemäärä on alimmassa luokassa 10-16 estettä ja ylimmässä maksimissaan 24 estettä. 

Hoopersissa radan tulee olla sujuva eikä siinä saa olla tiukkoja käännöksiä. Kilpailussa radalla tulee olla alimmassa luokassa vähintään yksi suunnan muutos ja ylemmissä luokissa vähintään kaksi. Suunnan muutoksella tarkoitetaan ohjauspuolen vaihtumista eli jos ensin koira on ollut sinun oikealla puolella, suunnan muutoksen jälkeen se jatkaa vasemmalla puolella. Kannattaa siis harjoitella kaikki taidot molemmilta puolilta, jottei synny puolisuuseroja. Huomaa myös, että osalla koirista voi luontaisesti tai aikaisemman harjoittelun seurauksena toiseen suuntaan kääntyminen olla helpompaa kuin toiseen. Varmista, että harjoituksissa tulee tehtyä säännöllisesti käännöksiä eri suuntiin.

Hooperssäännöissä koiran linja ei saa ylittää hoopin tukijalkoja, joten tiukat käännökset ja takaakierrot eivät ole sallittuja. Yhtälailla putken lähetymisiin ja poistumisiin kannattaa kiinnittää huomiota ja varmistaa, että linjat ovat riittävän suorat. Kierrettäville esteille eli tynnyrille ja veräjälle ei voi kilpailuissa tulla yli 180 asteen käännöstä, mutta treeneissä sen harjoittelemiselle ei ole estettä.

Koiran ohjaaminen ohjausalueelta

Hooperssäännöissä ohjausalue on suurimmillaan alimmassa luokassa (4x4m) ja pienimmillään ylemmässä luokassa (2x2m). Ohjausalue mahdollistaa ohjaajan liikkumisen sen sisällä, joten ihan paikallaan ei ole pakko seisoa, jos ei halua. Kilpailuissa koiran suoritus on hylätty, jos se lähtee liikkeelle ennen kuin ohjaaja on päässyt ohjausalueelle. Tämä tarkoittaa sitä, että koiralle on hyvä opettaa vahva lähtökäytös ja hyötyä on myös katseen suuntaaminen kohti ensimmäistä estettä ohjaajan sijaan etenkin, jos ohjaajan sijainti on koiraan nähden sivussa.

Ohjausalue voi olla neliön muotoinen tai pyöreä:

  • 1-luokassa ⬛️ 4x4 m ja ⚫️ halkaisija 4,5 m

  • 2-luokassa ⬛️ 3x3 m ja ⚫️ halkaisija 3,5 m

  • 3-luokassa ⬛️ 2x2 m ja ⚫️ halkaisija 2,5 m

Tyypillisesti ohjausalue on sijoitettu keskelle rataa, mutta sen sijainti voi vaihdella eri luokissa. Säännöt määrittelevät luokkakohtaisen maksimietäisyyden kauimmaisesta esteestä. 1-luokassa se on 15 metriä, 2-luokassa 20 metriä ja 3-luokassa 25 metriä. Tämä tarkoittaa sitä, että alimmassa luokassa koiran tulisi pystyä työskentelemään enintään 15 metrin päässä ohjaajasta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki esteet radalla olisivat niin kaukana. Maksimietäisyyttä ei ole myöskään pakko käyttää, mutta siihen kannattaa varautua.

⭐️ Ihanan kamala ohjausalue? Tutustu julkaisuun tästä. ⭐️

Mitä virheitä hooperskilpailuissa voi saada?

Mikäli koira ohittaa suoritusvuorossa olevan esteen, kirjataan siitä suoritusvirhe. Jos koira ohittaa yli kaksi estettä on suoritus hylätty. Koira voi siis ohittaa radalla vaikka viisi estettä kunhan ne eivät ole peräkkäisiä - kaikista ohituksista kirjataan kuitenkin suoritusvirhe. Monelle on tyypillistä keskeyttää harjoittelu heti ensimmäiseen "virheeseen", joten pohdi harjoitellessa sitä, mitä harjoittelet ja mitä haluat vahvistaa. Mikäli tavoitteena on vahvistaa koiran linjalla pysymistä ja irtoamista, kannattaa ehdottomasti opetella jatkamaan keskeyttämisen sijaan ja vahvistaa koiralle ajatusta itsenäisestä etenemisestä linjalla.

Hooperssäännöissä yli kahden esteen ohituksesta saa hylkäyksen

Hoopersissa yli kahden esteen peräkkäisestä ohituksesta seuraa hylkäys. Kuvan laadittu SmarterAgility-ohjelmalla.

Muita koiran suoritusvirheitä ovat pysähtyminen esteen edessä, kääntyminen pois esteeltä, palaaminen ohjaajan luokse, koiran lähettäminen uudestaan suorituslinjalle ja koiran pysähtyminen esteelle. Esteisiin liittyviä suoritusvirheitä ovat myös esteen väärinpäin suorittaminen, esteen päälle hyppääminen ja esteen kaataminen. Tarkemmat esteisiin liittyvät ohjeet löydät sääntöjen osista B.0 Yleinen laji- ja kilpailuohje ja B.1 Kilpailukehä ja esteet.

Ohjaajan virheitä ovat kulkeminen lähtö- ja maalilinjan välistä, koiraan tai esteeseen koskeminen (etu tarkoituksessa) ja ohjausalueelta poistuminen suorituksen aikana. Jälkimmäinen koskee alinta luokkaa. Ylemmissä luokissa ohjausalueelta poistumisesta seuraa hylätty suoritus.

Millä perusteella suoritus voidaan hylätä hooperskilpailuissa?

Kilpailusuorituksen hylkääntymiseen johtavia asioita ovat useamman kuin kahden peräkkäisen esteen ohittaminen, suoritusvuorossa olevan esteen rikkominen tai kaataminen koiran toimesta, ohjaajan poistuminen ohjausalueelta (riippuen tasoluokasta) ja lähtölinjan ylittäminen ennen kuin ohjaaja on ohjausalueen sisäpuolella. Ohjaajan poistuminen ohjausalueelta ennen kuin koira on suorittanut viimeisen esteen on 2- ja 3-luokassa hylkäävä virhe. Kuitenkin alimmassa eli 1-luokassa ohjaajan poistuessa ohjausalueelta annetaan yhden kerran virhe eli 1-luokassa se ei ole hylkäävä virhe.

Kilpailuissa käytetään samoja yleisiä hylkäysperusteita kuin kaikissa Suomen Agilityliiton alaisissa lajimuodoissa (agility, hyppy, gamblers ja snooker). Tällaisia ovat esimerkiksi koiran aggressiivinen käytös, huono yleinen kunto, ohjaajan toimiminen vastoin ohjeistusta tai viivyttely ennen kilpailusuorituksen aloittamista. Lue lisää yleisistä hylkäysperusteista kilpailusäännöstä B0

Käytännössä hylkäävät virheet ohjaavat

  • vahvistamaan lähtökäytöstä riittävästi (koira ei saa aloittaa ennen kuin ohjaaja on ohjausalueella),

  • suorittamaan esteet turvallisesti (jotta koira ei loukkaa itseään ja esteet pysyvät pystyssä) sekä

  • ohjausalueella pysymisen tavoitteluun.

Yleiset hylkäysperusteet ohjaavat kiinnittämään huomiota koiran viretilaan, kykyyn toimia häiriössä, hyvinvointiin sekä sääntöjen ja ohjeiden noudattamiseen.

TOP8 asiaa, jotka jokaisen harrastajan tulee tietää hoopersinsäännöistä

  1. Tee irtoamisesta koiralle kannattavaa. Koiran tulisi 1-luokassa pystyä kauimmillaan toimimaan 15 metrin päässä ohjaajasta.

  2. Jotta ohjaajan on mahdollista päästä ohjausalueelle, vahvista koiran lähdössä pysymistä.

  3. Ohjausalue voi sijaita sivusuunnassa lähdöstä, opeta koira fokusoimaan ensimmäiseen esteeseen ohjaajan sijainnista huolimatta. Näin varmistat, että koira lähtee harjoitukseen oikealta linjalta.

  4. Jotta suoritus ei ole hylätty, koira ei saa ohittaa yli kahta estettä. Vahvista linjalla pysymistä ja fokusta eteenpäin, jotta koira pystyy jatkamaan rataa oikealla linjalla, vaikka yksittäisiä esteitä ohittaisikin.

  5. Ohjaus tapahtuu ohjausalueelta, vahvista koiran taidot niin, että voit ohjata mistä tahansa sijainnista.

  6. Muista aina turvallisuus - varmista esteiden väliset etäisyydet sekä turvalliset lähestymiset ja poistumiset.

  7. Hoopersin kahdessa alimmassa luokassa (1-2-luokat) suoritusaika ei ole merkityksellinen. Jos koirakoiden tulokset ovat samat, sijoitus jaetaan. Ylimmässä luokassa saman tuloksen saaneista nopein aika voittaa. Hoopers ei siis ole nopeus laji, joten koirasi vauhti ei ole merkityksellinen.

  8. Ohjaaja saa näyttää koiralle kolme ensimmäistä estettä. Mikäli haluat hyödyntää tätä, käy näyttämässä esteet myös aina treeneissä koiralle.




Lue lisää

Tutustu Suomen Agilityliiton säännöstöön tästä.

 

Happy Hoopers on hoopersharrastajalle ja -valmentajalle suunnattu sivusto, jossa on tietoa hoopersista ja hiukan sen vierestä. Happy Hoopersin perustaja on hoopersvalmentaja Tiina Wikström.

Tutustu viikkojulkaisuihin Substackissa TÄSTÄ

Kurkkaa sähköiset harjoituskirjat TÄSTÄ

www.happyhoopers.fi

 
Edellinen
Edellinen

Hoopersin tasoluokat Euroopassa